Man har endelig fået familien ind i bilen og er kørt af sted på ferie. Så går der som regel ikke mere end et par minutter, før det første suk kommer fra bagsædet. “Åh, internettet virker jo ikke!” Selvom man synes, at børnene godt kunne nyde udsigten lidt, plejer man til sidst at give efter og tænder hurtigt for sit mobile hotspot på mobilen, så man selv kan nyde resten af turen uden sure miner. Der er dog lige par ting, du bør tænke på, når du deler dit mobile internet.

  • Vælg en stærk adgangskode til dit hotspot.
    En lang og stærk adgangskode gør en stor forskel i forhold til, hvor hurtigt en trusselsaktør kan hacke sig ind. Undgå password123 og ferie2024, og vælg i stedet en lang sætning, der betyder noget for dig.
  • Vælg den bedste autentiseringsmetode, som din telefon kan levere.
    I 2018 blev WPA3 lanceret og er en opgradering af WPA2. WPA3 har en stærkere kryptering og beskyttelse mod brute-force-angreb. Et brute-force-angreb er en fremgangsmåde, der bruges af en trusselsaktør til at gætte adgangskoden. I mange tilfælde er standardindstillingen på din telefon indstillet på WPA2, så tjek lige en ekstra gang, om du bruger den rigtige. Hvis du indstiller WPA2/WPA3, accepterer den begge dele, hvilket kan være hensigtsmæssig, hvis man har mobiltelefoner i familien, som kun kan oprette forbindelse med WPA2.
  • Skjul dit netværksnavn (SSID) i indstillingerne på dit mobile hotspot.
    Når du skjuler netværksnavnet, gør du dit hotspot næsten usynligt for potentielle trusselsaktører. Hjælp dem, der skal koble sig op for første gang, og vælg derefter automatisk opkobling til det pågældende netværk på deres telefoner, så får du ro i sommerhuset eller campingvognen uden ubudne gæster på dit netværk.
  • Sluk for dit mobile hotspot.
    Hold styr på, hvilke telefoner der er opkoblet på din telefon, og sørg for at slukke for dit mobile hotspot, når du ikke bruger det. Det reducerer risikoen for uautoriserede opkoblinger, og det sparer også på batteriets levetid. Der findes ofte en indstilling på mobilen, som automatisk slukker for hotspot-funktionen, hvis den ikke er aktiv i et bestemt tidsrum.
  • Kobl dig aldrig op på ukendte netværk.
    Gratis internet kan lyde fristende, men det er en hyppig metode til såkaldte ‘man in the middle’-angreb. Tjek, at dine børn kobler sig op på det rigtige netværk, og indstil dit netværk som automatisk opkobling på deres telefoner.
    En trusselsaktør bruger ofte navnene på allerede forekommende netværk i nærheden for at få sine ofre til at koble sig op på deres netværk.

  • Skaf en VPN til jeres telefoner.
    En VPN krypterer din internettrafik og gør det sværere for en hacker at stjæle dine oplysninger. For at kryptere al trafik skal alle familiens telefoner have softwaren installeret.

Det sidste tip er det “kedeligste”, men samtidig et af de vigtigste. Når telefonen en signalerer, at der er en opdatering, skal du opdatere med det samme! Det er irriterende at vente på, men sæt dig i liggestolen og nyd tiden, mens telefonen får de seneste sikkerhedsopdateringer, så du får en fortsat god ferie uden problemer.