Phishing, där cyberbrottslingar försöker lura individer att avslöja känslig information genom att utge sig för att vara en pålitlig kontakt, utgör ett växande hot mot små företag. Det är en av de vanligaste metoderna som används för att inleda cyberattacker, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser som läckta kunddata, låsta system och utpressningskrav. Små bolag, med begränsade resurser och säkerhetskunskaper, är särskilt utsatta. Här är fem konkreta tips för hur du kan skydda ditt företag mot phishing-attacker.

  1. Utbilda dina anställda kontinuerligt och genomför phishing-simuleringar

Den första och kanske viktigaste åtgärden är att utbilda alla medarbetare, gärna löpande över hela kalenderåret. För att förstärka denna utbildning är det viktigt att genomföra phishing-simuleringar. Genom att simulera riktiga phishing-attacker kan du testa dina anställdas beredskap och hjälpa dem att känna igen och reagera korrekt på verkliga hot.

  1. Implementera flerfaktorsautentisering (MFA)

Flerfaktorsautentisering (MFA) är ett effektivt sätt att skydda företagets konton även om lösenord blir komprometterade. Med MFA krävs det, förutom lösenord, ytterligare bekräftelse genom en annan kanal (t.ex. en SMS-kod eller en autentiseringsapp). Detta skapar ett extra säkerhetslager och gör det mycket svårare för hackare att få tillgång till konton även om de lyckas lura någon att lämna ut sitt lösenord.

  1. Använd e-postfilter och anti-phishing-programvara

Teknologiska verktyg kan spela en viktig roll i att förhindra phishing-försök innan de når dina anställdas inkorgar. Genom att använda avancerade e-postfilter och anti-phishing-programvara kan du automatiskt blockera e-postmeddelanden från kända phishing-källor och markera misstänkt kommunikation. Om du använder vanliga e-postprogram som Gmail, Outlook eller Apple Mail är många av dessa funktioner redan aktiverade och skyddar mot phishing-försök. Dessa plattformar har inbyggda skydd som filtrerar bort skadliga e-postmeddelanden och varnar användare för potentiellt farliga länkar. Det är ändå viktigt att regelbundet kontrollera och uppdatera dessa skyddsåtgärder för att säkerställa att de är så effektiva som möjligt.

 

  1. Skapa tydliga och trygga rapporteringsrutiner

Om en anställd misstänker ett phishing-försök är det avgörande att de vet exakt hur de ska agera. Se till att ha tydliga rapporteringsrutiner som alla i företaget känner till, exempelvis att omedelbart rapportera misstänkt e-post till IT-avdelningen eller att följa en fastställd process för att kontrollera meddelandets äkthet. Ju snabbare en attack kan identifieras och åtgärdas, desto mindre skada riskerar företaget att drabbas av. En stark säkerhetskultur innebär också att ingen ska känna skuld eller skam för att rapportera sina misstag. Alla kan göra fel, och ju snabbare man informerar om ett misstag, som att ha klickat på en skadlig länk, desto snabbare kan ett eventuellt hot neutraliseras.

  1. Säkerhetskopiera regelbundet

Även med de bästa förebyggande åtgärderna på plats kan en phishing-attack lyckas. Därför är det avgörande att regelbundet säkerhetskopiera företagets data. Säkerhetskopior bör lagras på en separat, säker plats och testas regelbundet för att säkerställa att de kan återställas snabbt vid behov. Genom att ha säkerhetskopior tillgängliga kan ditt företag snabbt återhämta sig från eventuella attacker och minimera driftstopp och dataförlust.

Sammanfattning

Småföretag är inte immuna mot phishing-attacker, men genom att vidta dessa fem åtgärder kan du kraftigt minska risken för att ditt företag blir nästa offer. Genom att kombinera utbildningsinsatser med tekniska skyddsåtgärder, tydliga rapporteringsrutiner och regelbundna säkerhetskopior kan du skapa en robust försvarsstrategi mot phishing.