E-posten är en utmärkt kanal för att marknadsföra företagets tjänster. Men det krävs en strategi som inkluderar både innehåll, timing och tekniska detaljer. De tekniska detaljerna kan vara lätta att glömma, vilket kan göra att marknadsföringen bara träffar en del av alla mottagarna.
I denna artikel förklarar vi vilka tekniker som bör finnas på plats för att din marknadsföring ska nå fram till alla dina mottagare. Vi har valt att förklara detta på ett sätt som hjälper dig att inleda ett samtal med din IT-ansvarig eller IT-leverantör.
SPF
Den första tekniken kallas SPF, vilket står för Sender Policy Framework. SPF är ett sätt att berätta för mottagare att e-post som skickas från dina IP-adresser är legitima och representerar ditt företag och din domän.
För att lägga till en SPF till din maildomän lägger din IT-ansvarig eller IT-leverantör till en TXT-post i DNS-registret där det framgår vilka IP-adresser ditt bolag använder för mailutskick. När en kund får ett mejl från er kommer deras e-postserver kontrollera att IP-adressen i mejlet stämmer överens med det du angett i din DNS.
DKIM
Den andra tekniken är en valideringsmetod som kallas DKIM, vilket står för DomainKeys Identified Mail. DKIM validerar att e-posten som mottagaren får i sin inkorg är originalmeddelandet och inte har ändrats av någon annan längs vägen.
För att applicera DKIM lägger din IT-ansvarige eller IT-leverantör till en TXT-post i ert DNS-register. Denna post innehåller en så kallad publik nyckel. Den publika nyckeln skapas tillsammans med en privat nyckel, som används för att applicera DKIM-signering på er e-postserver.
DMARC
DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) bygger vidare på SPF och DKIM och kan inte användas utan dem. DMARC gör det möjligt att få meddelanden om utgående e-post inte uppfyller SPF- och/eller DKIM-kraven och anger vad som ska göras med dessa avvikelser, som att sätta felaktiga meddelanden i karantän eller avvisa dem. Med DMARC får du rapporter om avvikelser, vilket hjälper dig att se om din domän missbrukas av hotaktörer. Till exempel kan du få en rapport om att e-post från din domän stoppades eftersom DKIM-autentiseringen misslyckades.
För att applicera DMARC behöver administratören lägga till en DMARC-policy i er DNS. Ett råd är att börja med en policy som inte lägger objekt i karantän eller avvisar dem. Detta för att ni först ska vara säkra på att er SPF och DKIM fungerar ordentligt. När ni sen känner er säkra på att era inställningar är korrekta kan ni gå vidare och sätta skarpare regler i din DMARC.
Bevaka svartlistor
Svartlistor är enkelt förklarat en databas med domäner som har rapporterats som skräppost. Här hamnar domäner som använts i samband med phishingkampanjer, bedrägeriförsök tillsammans med oseriösa spamaktörer. Tyvärr hamnar ibland även seriösa aktörer på dessa
listor. Problemet är att de flesta e-posttjänster använder dessa databaser för att filtrera ut skräppost. Så om ditt domännamn hamnar på en av dessa listor så kommer dina mejl att automatiskt landa i mottagarens skräpkorg.
Upptäcker man att företagets domän finns i en svartlista så måste man kontakta ägarna av svartlistan och be dem ta bort uppgifterna.
Fler saker för att undvika att hamna i skräpposten
- Använd en tydlig och igenkännbar avsändaradress Mottagarna ska snabbt kunna identifiera att e-posten kommer från dig.
- Undvik vissa ord – Ord som ”Gratis”, ”Erbjudande” och ”Vinst” kan trigga skräppostfilter, särskilt i rubriken.
- Inkludera en avregistreringslänk Om det är ett nyhetsbrev eller reklam måste du enligt lag ha en tydlig länk där mottagaren enkelt kan avregistrera sig från framtida utskick.
- Använd layouten klokt Balansera text och bilder och använd HTML korrekt för att undvika att fastna i filter.
- Testa alltid innan utskick: Se till att testa dina e-postmeddelanden innan du skickar dem för att försäkra dig om att de inte fastnar i skräppostfilter.
Med dessa råd hoppas vi att din kundkommunikation stärks ytterligare och att ditt företags budskap sprids på ett säkrare sätt.